Exacte wetenschappen, wat betekent dit eigenlijk? Exacte wetenschappen staan voor wetenschappen die gebaseerd zijn op natuurwetten gecombineerd met theorieën die te maken hebben met experimentele toetsing, formele logica en wiskundige modellering.
Exacte wetenschappen hebben een unieke taal, namelijk wiskunde. Daar waar andere vakgebieden te maken hebben met de verschillende talen, is dit bij natuurwetenschappen en wiskunde niet het geval. Eeuwenoude kennis wordt al eeuwen doorgegeven door het geschrift, maar door de wiskundige taal, maakt het niet uit hoe de vertaling plaatsvindt. Toch hebben wij regels hoe wij de natuur beschrijven, maar het leuke van wetenschap is dat desondanks wat de stelling was/is, wiskunde zal de vraag beantwoorden. Dit is de reden waarom het ‘De Exacte Wetenschappen’ wordt genoemd.
Als bètawetenschapper is het niet eenvoudig om je werk onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Niet omdat exacte wetenschappen per se moeilijk zijn, maar omdat voor veel mensen Higgs-deeltjes en priemgetallen abstracter lijken dan oorlog en liefde.
Hoe breng je de kern van je onderzoek over? Waar let je op bij de keuze van een onderwerp? Hoe schrijf je een toegankelijk artikel voor de krant? Gebruik je metaforen en formules, of juist niet? Hoe bereid je een interview voor? Wat maakt je lezing inspirerend voor niet-vakgenoten?
Meer over Het exacte verhaalDit werk uit 1880 van Dr. M. La Fayette Byrn is de achtste editie van een enorm populaire handleiding over de distillatie van sterke drank uit een verscheidenheid aan groenten en fruit. Deze uitgave gaf aanwijzingen voor de distillatie en bereiding van brandewijn en andere sterke drank en was als bijlage bij M. Flinz '"Praktische aanwijzingen voor het distilleren" een tekst gevoegd die afzonderlijk in Parijs was verschenen en waarvan de auteur meende dat deze essentiële informatie voor de lezer zou verschaffen.
Meer over Complete Practical DistillerVoor het eerst in het Engels vertaald, worden de geschriften van de twintigste-eeuwse geleerde Annelise Maier over laatmiddeleeuwse natuurfilosofie hier voor een breder publiek toegankelijk gemaakt. De zeven selecties vertegenwoordigen zowel het vroegere als het latere werk van Maier. Haar percepties als een geschoold filosoof, gekoppeld aan haar bekendheid met het volledige scala aan primair bronnenmateriaal, resulteren in deze zeldzame inzichten in het historisch belang van middeleeuwse wetenschap.
Meer over On the Threshold of Exact Science