Romans

Een roman is een verzonnen boek dat langer is dan een novelle, ofwel een kort verhaal. Er bestaan romans voor volwassen en kinderen en het boek kan bijna alles omvatten. Je hebt avonturenromans, romantische romans, enge romans en nog veel meer. Een roman kan zowel literatuur zijn als lectuur. De roman is al heel erg oud, de eerste Nederlandse roman was een ridderroman die behoorde tot de hoofse literatuur. Omdat er zo veel verschillende romans zijn is het bijna onmogelijk om voor iemand te kiezen. Toch om je een idee te geven van wat er allemaal beschikbaar is hebben we een aantal boeken voor je op een rijtje gezet. Bezonken rood – Jeroen Brouwers

Bezonken rood is en blijft altijd een belangrijk boek van de Nederlandse literatuur. In bezonken rood volg je de schrijver genaamd “Jeroen Brouwers” tijdens zijn jaren in het Jappenkamp in Batavia, het is dan ook een autobiografische oorlogsroman. Je volgt hem in zijn kleuterjaren wanneer hij alleen met zijn moeder vastzit in een Japans interneringskamp. Je leert over waarom hij bijna geen contact had met zijn moeder en wat er met de rest van zijn gezin is gebeurd. Jeroen schakelt tussen de tijd in het Jappenkamp en de tegenwoordige tijd waarin zijn moeder recent is komen te overlijden. Alles wat hij in zijn tegenwoordige leven doet is verbonden aan de tijd in het Japanse kamp en zijn moeder. Het boek is een ontroerend, maar interessant verhaal dat iedereen een keertje gelezen moet hebben.

Turks fruit – Jan Wolkers

Turks fruit is een bekend, kort literatuur boek. In het boek volg je de schrijver “Jan Wolkers” door de jaren heen. Het hoofdonderwerp van het boek is de relatie van de schrijver met een vrouw genaamd Olga. Olga is voor de schrijver zijn muze, hij eigent Olga toe in zijn leven, maar ook in de beelden die hij maakt als kunstenaar. Olga vind door de mening van haar moeder een andere man met wie ze er vandoor gaat en Jan is kapot van het liefdesverdriet. Olga en de kunstenaar komen elkaar na jaren weer opnieuw tegen en dan blijkt dat Olga een hersentumor heeft. De roman zal over de situatie gaan en over liefde, kunst en de dood. 

Hersenschimmen – J. Bernlef

Hersenschimmen is een boek geschreven door J.Bernlef. Het volgt een man genaamd Maarten Klein die door zijn dementie, langzaam zijn grip op de werkelijkheid verliest. Maarten heeft moeite met zijn verleden en heden onderscheiden en ziet zijn vrouw aan als een vreemde. Het is een vreemd boek om te lezen aangezien het in het brein afspeelt van iemand met dementie. Je wacht ergens op een conclusie of een ontknoping van alle vragen, maar deze zullen uiteindelijk nooit komen. Het is ergens logisch dat de dingen niet worden uitgelegd aangezien het hoofdkarakter ze ook niet kan uitleggen. Het is een ontroerend boek dat je zal laten nadenken over de toekomst.

Alice in Wonderland – Lewis Carrol

Aangezien we tot nu toe alleen maar Nederlandse romans hebben behandeld gaan we nu door naar een Engelse roman. Het welbekende boek “Alice Adventures in Wonderland” is geschreven door Lewis Carrol. Het is een een 150 jaar oud boek dat is geschreven met inspiratie door John Bunyam en William Shakespear. Het boek Alice in Wonderland gaat over een meisje genaamd Alice Liddel. Op een dag volgt ze een wit konijn en komt door een konijnenhol in een andere wereld genaamd “Wonderland”. In de wereld beleeft ze verschillende avonturen met de verschillende karakters die in Wonderland voorkomen. Toen het boek werd geschreven werd het niet bedoeld als kinderboek, maar in deze tijd wordt het toch vaak gepromoot als een boek voor alleen kinderen terwijl het zeker het lezen waard is, ook voor volwassenen. 

Little woman – Louisa May Alcott

Little woman is een bekende roman geschreven door Louisa May Alcott in 1870.  Het verhaal speelt zich af tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in 1861. De vader van de meiden  is weg omdat hij werkt als dokter in de oorlog en de meiden; Beth, Jo, Meg en Amy, zijn alleen met hun moeder thuis zonder veel geld. Je volgt de meiden verder in hun leven en keuzes die ze maken. Het is een verhaal vol feminisme, liefde en verlies. Het is het zeker waard om een keer gelezen te hebben.

Terug naar home