Kinderboeken

Kinderboeken zijn boeken die geschreven zijn voor kinderen onder de twaalf. Het bestaat vaak uit onderwerpen die kinderen meer interesseren en beter bij hun wereld en taal past. Je hebt naast kinderboeken ook de jongvolwassenen boeken, deze zijn bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud. De boeken voor kinderen zijn vaak geschreven vanuit een ontdekkend standpunt waarin de hoofdpersoon een goed mens zou moeten worden. We hebben een paar van de bekendste en leukste kinderboeken voor je op een rijtje gezet. Harry Potter en de Steen der Wijze (Vanaf 9 jaar) – J.K Rowling

Misschien wel de bekendste jeugdboekenserie ooit is “Harry Potter”. Het is een boekenreeks van in totaal 7 boeken, maar je zult toch altijd moeten beginnen bij het eerste boek. Harry Potter en de steen der wijzen gaat uiteraard over Harry. Een ongelukkige jongen van 11 jaar die bij zijn oom en tante woont in de bezemkast. Op een dag krijgt hij geheimzinnige brieven opgestuurd die lijken te komen van een school genaamd “Zweinstein”. Harry mag van zijn oom en tante absoluut niet naar de school toe, maar op een dag komt iemand hem halen om hem er persoonlijk naar toe te brengen. Harry ontdekt dat hij een tovenaar is en gaat samen met de man mee naar Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Maar hoe meer hij leert over bezemstelen en toverdrankjes hoe dichterbij hij komt bij de gevaarlijke tovenaar Voldemort. Het is een heerlijk fantasie boek met grappige elementen erin verwerkt zodat het snel wegleest.

Percy Jackson en de bliksemdief (Vanaf 12 jaar) – Rick Riordan

Ben je klaar met het lezen van Harry Potter en zoek je iets dat even spannend en fantasierijk is? Dan is de Percy Jackson serie zeker het lezen waard! Percy jackson is wederom een boekenreeks van 5 boeken maar het eerste boek zullen wij hier behandelen. Percy is een jongen die weet dat hij niet gewoon is, zijn moeder besluit hem dan ook naar een speciaal kamp te sturen waar hij samen met dezelfde kinderen zou kunnen opgroeien. Op weg naar het kamp worden ze echter achtervolgt en wordt de moeder van Percy naar de onderwereld gestuurd. Percy komt aan in het kamp en daar komt hij erachter dat er nog veel meer zijn zoals hij; halfgoden. In het kamp worden de halfgoden getraind om te vechten tegen monsters uit de onderwereld en is het Percy zijn taak om te achterhalen welke god zijn vader is. Wat blijkt is dat Percy de zoon is van de machtige Poseidon. Om het ingewikkeld te maken is de bliksemschicht van Zeus gestolen en wordt Percy hiervan verdacht, hij moet ervoor zorgen dat de bliksemschicht zo snel mogelijk terugkrijgen naar zeus anders dreigt er oorlog uit te breken.

Het leven van een Loser (vanaf 9 jaar) – Jeff Kinney

Het leven van een Loser is een boekenreeks dat ondertussen al uit meer dan 17 boeken bestaat. De boeken zijn erg geliefd door kinderen omdat ze lijntjes onder de zinnen hebben, waardoor het makkelijker te lezen is, en er bevinden zich verschillende prenten in de boeken. Het boek gaat over de jongen “Bram Botermans” het boek is dan ook vanuit hem als een dagboek geschreven. In het boek volg je Bram door zijn eerste jaar middelbare school waar hij eigenlijk maar een doel heeft en dat is, geen loser worden. Bram wil graag populair en beroemd worden in zijn brugklas en verzint dan ook stuntelacties om dit te kunnen bereiken, echter werkt dit vaak niet helemaal als hij voor ogen had. Er gaat zo veel mis en er zitten grappige karakters in het boek wat ervoor zorgt dat het hilarisch is om te lezen. Ook zijn de boeken niet zo lang en een hele makkelijke taal waardoor het voor veel kinderen makkelijk te begrijpen is.

De Gorgels (Vanaf 6 aar) – Jochem Myjer

Om ook een Nederlands boek voor te stellen hebben we het boek “De Gorgels” uitgekozen. Het boek is geschreven door de bekende Nederlandse comedian Jochem Myjer en heeft verschillende prijzen gewonnen. Het gaat over een jongen genaamd Melle die midden in de nacht wakker wordt door een klein wezen langs zijn bed. Zodra Melle het licht aandoet om beter naar het wezentje te kunnen kijken is het ineens verdwenen. Hij verteld aan mensen wat hij gezien heeft maar iedereen lacht hem uit. Melle weet zeker wat hij gezien heeft en gaat op onderzoek uit om te bewijzen dat hij het wel goed gezien heeft. ‘S avonds gaat Melle eropuit en hij hoort zijn vader praten aan de telefoon over een boek dat hij goed verstopt heeft, Melle besluit dit boek te gaan zoeken. Als hij het boek vindt dan blijkt het over de kleine wezens te gaan, Melle weet nu helemaal zeker dat hij de wezens echt gezien heeft.. Melle ontdekt dat de Gorgel die hij zag zijn waakgorgel is en dat hij superogen heeft waarmee hij deze kan zien. Melle leert alles over de gorgels en hun vijanden “de Brutelaars”. Wat blijkt is dat alle kinderen gevaar lopen door de Brutelaars en Melle wil de kinderen beschermen. Het boek leest enorm makkelijk weg en zit vol wonderlijke, grappige wezens.

Sjakie en de chocoladefabriek (Vanaf 7 jaar) - Roald Dahl

Om het toch een klassieker er doorheen te gooien hebben we besloten om Sjakie en de chocolade fabriek voor te stellen. Sjakie en de chocoladefabriek is een boek dat geschreven is door de beroemde schrijver Roald Dahl die bekend stond om zijn kinderboeken die over de hele wereld gelezen worden. Sjakie en de chocoladefabriek gaat over een jongen genaamd Sjakie die op een dag een gouden ticket vind in een reep chocolade, deze ticket betekend maar een ding. Sjakie krijgt een rondleiding door de chocolade fabriek van de beroemde meneer Willie Wonka. Samen met zijn opa, vier andere kinderen en hun ouders gaan ze de fabriek in en bewonderen de verbazingwekkende wereld die Willie Wonka in de fabriek heeft gecreëerd. Het blijkt echter dat in de fabriek grote gevaren schuilen en de kinderen vallen een voor een allemaal af en komen buiten de fabriek terecht. Zal Sjakie het einde van de fabriek weten te halen? Het is een geweldig geschreven boek dat mooi is vormgegeven en een fantasierijke verhaalstijl heeft. Roald Dahl is een schrijver die zeker op de details let waardoor het boek een magisch tintje heeft.
 

Terug naar home