Handboek mediation

Handboek mediation 6e druk met 532 pagina’s, is geschreven door Alex Brenninkmeijer en is uitgegeven in juni 2017. Mediation is een interventie van een bemiddelaar om 2 of meer personen, groepen of partijen die botsen met elkaar in gesprek te laten brengen tot een oplossing. Mendiation kan ingezet worden op verschillende gebieden. Het boek is geschikt voor mediators die hun kennis bij willen houden. Ook kan het gebruikt worden als naslagwerk voor de praktijk. Lees hieronder meer. Aspecten waar mediation wordt ingezet

Meation kan ingezet worden bij bijvoorbeeld een echtscheiding, arbeidszaken, buren conflicten, zakenleven, en conflicten met de overheid. Deze aspecten worden in het boek uitgebreid besproken. Het boek is geschikt als kennisbron als het gaat om conflictmanagement. Op deze manier kunnen organisaties beter omgaan met moeilijke situaties. 

Up-to-date

De 1e druk van het handboek mediation verscheen 20 jaar geleden door de heer H.J. Bonenkamp. Het vakgebied verdiept en verbreed zich snel. Zo is deze druk dan ook helemaal up-to-date. Verschillende auteurs met verschillende achtergronden en vakgebieden hebben hierbij een bijdrage geleverd. 

Hoofdstukken

Er komen vele hoofdstukken aanbod in het boek. Hieronder staan ze voor je op een rijtje. Onder deze hoofdstukken staan nog paragrafen en sub paragrafen beschreven. Er zijn in de 6e druk twee nieuwe hoofdstukken toegevoegd, namelijk hoofdstuk 2 en hoofdstuk 8. 

De hoofdstukken uit het Handboek Mediation:

 1. Mediation
 2. Context van mediation
 3. Communicatie
 4. Conflicten
 5. Onderhandelen
 6. Besluitvorming
 7. Het mediationproces
 8. Taken en competenties van de mediator
 9. Betrokkenen 
 10. Benaderingen
 11. Interventies
 12. Interculturele sensitiviteit
 13. Juridische aspecten
 14. Ethiek
 15. Organisatie en professionalisering
 16. Professioneel verwijzen naar mediation
 17. Mediation vanuit internationaal perspectief
 18. Toepassingen

Reviews

Het boek staat erg goed aangeschreven. De punten die het vaakst naar boven komen zijn: Praktisch toepasbaar, overzichtelijk en volledig. Wel wordt er gezegd door sommige dat het boek iets te theoretisch is waardoor het moeilijk leesbaar is . 

Terug naar home