Fantasy en science fiction

Het woord “Fantasy” zegt eigenlijk al een heleboel over dit genre. De fantasy boeken zorgen ervoor dat de fantasie van de lezer wordt gestimuleerd. Fantasy boeken hebben vaak een grote wereldbouw van paranormale werelden en bevatten wezens die niet echt bestaan zoals elfen en trollen. Sciencefiction lijkt heel erg op fantasy maar het wordt toch als een hele andere categorie beschouwd. Bij sciencefiction wordt er meer aandacht besteed aan het toekomstbeeld en denkbeeldige technologische ontwikkelingen. De ontwikkelingen zijn momenteel nog onmogelijk maar zullen misschien ooit plaatsvinden. Ofwel fantasy focust op onrealistische elementen en sciencefiction speculeert over technologische en wetenschappelijke mogelijkheden. Dune – Frank Herbert

Er zijn in totaal 6 boeken geschreven in de Dune serie maar de meest bekende, en ook het boek waar een Hollywood film over is gemaakt, is het eerste boek simpelweg genaamd “Dune” of “Duin” in het Nederlands. Dune speelt zich af in de verre toekomst in het jaar 10.191 en wordt daarom ook erkend als Sciencefiction. Het verhaal uit het eerste boek gaat over een jongen genaamd “Paul Atreides”, hij is de zoon van het geslacht Atreides en bezit een gaven. Zijn vader Leto krijgt een aanbod van de Empire, maar dit blijkt een val te zijn. De planeet waar ze op leven was 80 jaar lang in de handen van de Harkonnen die op een strenge wijze deden regeren. Dit kwam omdat Arrakis de enige plek is waar het kostbare poeder genaamd “spice” te vinden is in het zand en in de lucht. De Emporer besloot dat de Harkonnen moesten aftreden en dat de Atreides het regeren van de planeet moeten overnemen, dit niet uit aardigheid maar om ervoor te zorgen dat de hele bloedlijn zal omkomen. Paul krijgt bepaalde visioenen over een meisje in de woestijn en gaat op ontdekking uit terwijl dit allemaal gebeurd. Het boek wordt vaak omschreven als lastig te begrijpen, maar als je er eenmaal inzit is het zeker de moeite waard.

Six of Crows - Leigh Bardugo 

Six of Crows is het eerste boek uit een fantasy duologie en heeft verschillende prijzen gewonnen. In het boek volg je zes karakters door een interessant verhaal. Het boek gaat over een jongen genaamd Kaz Brekker. Kaz is lid van een belangrijke criminele groep waar hij zich omhoog heeft gewerkt tot een belangrijke pion. In het rijk waar zij wonen genaamd “Fjelda” wordt een wetenschapper vastgehouden die een middel heeft ontwikkeld waarmee de hele mensheid verwoest kan worden. Kaz krijgt van een belangrijke stadhouder de klus om de wetenschapper uit de strengst bewaakte gevangenis te breken. Kaz verzameld een team criminelen waarvan sommige meer enthousiaster zijn om hem te helpen dan andere, maar er is hun een enorme geldprijs beloofd. Samen gaan ze naar de gevangenis om zo de wetenschapper eruit te breken, maar zo simpel is dit niet. Het boek zit vol spanning, plottwists en geweldig geschreven verhaallijnen. Als je eenmaal begint kun je het boek simpelweg niet meer wegleggen.

The hobbit – J.R.R Tolkien 

We kunnen het natuurlijk niet over fantasy boeken hebben zonder dat het gaat over de beroemde boekenreeks van J.R.R Tolkien. Het boek gaat over een hobbit genaamd “Bilbo Baggings” die door een tovenaar genaamd “Gandalf” gevraagd wordt om samen met 13 dwergen de gestolen schatten van Erebor te zoeken. In Erebor leefde jaren geleden het volk van de dwergen, maar ze werden weggejaagd door de grote draak genaamd Smaug. Biblo raakt tijdens de reis verdwaald in ondergrondse gangen en vindt een mysterieuze ring. Daarna komt hij ook het wezen Gollum tegen. Gollum doet een raadsel spelletje met Bilbo met als belofte dat hij hem niet zal opeten als hij het raadsel goed beantwoord. Bilbo raad het raadsel goed maar Gollum wordt boos omdat hij merkt dat zijn ring weg is en gaat hem achterna, hierdoor komt Bilbo erachter dat als hij de ring omdoet hij onzichtbaar wordt. De ring zal goed van pa komen als ze de schatten van Smaug proberen te stolen en het lukt ze dan ook om smaug te doden en de schatten in veiligheid te brengen. Bilbo gaat met Gandalf terug naar de Gouw waar hij woont maar het blijkt dat er op de ring en vloek heerst, over de vloek kun je verder lezen in de vervolg serie genaamd “Lord of the Rings”. De boeken zijn geweldig om een keer gelezen te hebben, maar je moet er wel even voor gaan zitten om aan de schrijfstijl van Tolkien te wennen. 

Game of Thrones – George R.R Martin

Misschien ken je de beroemde Amerikaanse HBO serie “Game of Thrones” wel maar wist je dat deze serie eerst is geschreven in boekvorm door de schrijver George R.R. Martin. Het eerste boek uit de serie heet “A Game of Thrones” en is al verschenen in het jaar 1996. Er zijn momenteel in totaal 7 boeken in de serie en de schrijver is nog steeds bezig met de serie af te ronden. In het boek neem je een kijkje in een Fantasy wereld die bestaat uit allerlei verschillende familie huizen. De vier belangrijkste huizen zijn Baratheon, ofwel de lijn van de koning. Het huis Lannister, ofwel het huis van de koningin. Het huis Arryn, ofwel het oude huis van de hand van de koning, en het huis Stark wat het nieuwe huis is van de hand van de koning. Het verhaal begint ermee dat de hand van de koning is overleden waardoor hij vraagt aan Ned Stark, een goede vriend van hem, of hij zijn nieuwe hand wilt worden. De Starks verhuizen naar het paleis maar hier gaat van alles fout. Je volgt de verschillende huizen en ontdekt hoe ze van plan zijn de troon te claimen, het is een lastig spel vol oplichten en dood. De boeken zijn nog veel gedetailleerder dan de serie en zijn zeker het lezen waard, het enige nadeel is dat de boeken bestaan uit enorm veel karakters die soms zelfs dezelfde naam hebben waardoor het lastig is om iedereen uit elkaar te houden.

Terug naar home