Biografie

Een biografie is een verhaal dat gaat over een bestaand persoon, Meestal zijn de boeken geschreven op een verhalende manier, waardoor het niet alleen maar een opsomming van feiten is. Je hebt een biografie, dit is wanneer iemand anders een boek over een persoon schrijft, maar je hebt ook een autobiografie. Een autobiografie is een biografie die door de persoon zelf is geschreven. Om het ingewikkeld te maken is het óók een autobiografie wanneer de persoon over wie het boek gaat een ghostwriter het boek laat schrijven. Kun je geen keuze maken tussen alle verschillende (auto)biografieën? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet om de keuze mogelijk iets makkelijker te maken. I’m glad my mom died – Jenette McCurdy

Jenette McCurdy is geboren in 1992 en is al van kinds af aan een actrice. Ze speelde vroeger in de bekende Nickelodeon serie “Icalry” en de spinoff “Sam & Cat”. In 2017 heeft ze besloten te stoppen met acteren en haar droom te volgen om schrijfster te worden. Het boek wordt geschreven in een verhaalstijl en begint wanneer Janette 6 jaar oud is en auditie moet doen voor haar eerste acteer baan. Je volgt haar verder door haar reis waar de dingen die haar moeder haar aandoet steeds meer bizar worden. Haar moeder begint Janette op 8 jarige leeftijd dingen te leren over calorieën restrictie waardoor ze op jonge leeftijd al anorexie ontwikkeld, daarnaast is ze erg manipulatief maar Janette zal alsnog alles doen voor haar moeder. Je volgt Janette in deze reis die uiteindelijk, zoals de titel zegt, eindigt met haar moeder die komt te overlijden. Het is een prachtig geschreven boek met thema’s als verslavingen, eetstoornissen, ongezonde relaties, en meer. Zeker geen licht boek om te lezen, maar het absoluut waard!

The woman in me – Britney Spears

Britney spears zet in de jaren 2000 de hele wereld op zijn kop met allerlei albums, outfits en interviews. Haar hele leven leek een groot sprookje totdat we in 2021 konden meeluisteren toen Britney Spears haar waarheid eindelijk liet horen tijdens een rechtzaak. Het bleek dat Britney haar vader, Jamie Spears, in 2008 een verzoek in bij de rechtbank bracht om Britney onder een curatele te plaatsen. Hij beweerde dat Britney zou leiden aan een psychische ziekte waardoor zij niet in staat zou zijn haar eigen dingen te regelen. De vader van Britney kreeg volledige controle over haar financiën, persoonlijke leven en medische zorg voor 13 jaar lang. Uit Britneys toespraak bij de rechtbank kwam naar voren dat ze gedwongen werd op op te treden en werd neer gezet als een seksueel object door haar eigen vader. Vanaf hier begint Britneys verhaal wat ze in “The woman in me” uitgebreid vertelt. Britney gaat op een eerlijke en humoristische manier over de afgelopen 13 jaar en hoe zij dit ervaren heeft. Ook dit is een heftig verhaal om te lezen, maar het zeker waard.

Reserve – Prince Harry

Dit is het boek van prins Harry waar hij eindelijk de waarheid bekend maakt. Jarenlang is er voor hem gesproken en daarom besloot Harry in 2023 om zelf een boek uit te geven waarin hij precies verteld wat waar is en wat leugens zijn. Prins Harry verteld over zijn jeugd in het paleis met zijn bekende moeder prinses Diana. Daarnaast geeft hij aan dat hij veel emotionele problemen had waardoor hij veel eenzaamheid en isolatie ervaarde als kind. Door deze problemen begint Harry op zijn 17e met verschillende drugs en alcohol te experimenteren. Vanwege zijn geestelijke gezondheid worstelde Harry met depressie en zelfmoordgedachtes, maar gelukkig overwon hij deze en is gegroeid tot de persoon die hij nu is. Het boek is een open verhaal vol emotie en zeker het lezen waard als je meer wilt leren over het koninklijke leven. 

Ik beloof je dat ik honderd word – Peter R. de Vries en Royce de Vries

Peter R. de Vries is een bekend figuur in Nederland nadat hij misdaadverslaggever werd. Hij werd geboren in 1956 en begon 20 jaar hierna te werken als verslaggever bij de Telegraaf, waar hij zich specialiseerde in de misdaadverslaggeving. Peter R. de Vries behandelde verschillende misdaden in zijn eigen programma. Hij werd in 2021 neergeschoten en overleed een aantal dagen hierna aan zijn verwondingen. Peter heeft het laatste anderhalf jaar van zijn leven een geheim logboek bijgehouden. Zijn verslagen bevatten gedetailleerde omschrijvingen van de gebeurtenissen die hij allemaal meemaakt met een humoristisch randje. Je leest in dit boek niet alleen over zijn spannende misdaadverslaggever leven, maar ook over zijn leven als opa en vader. Het boek is geschreven door zijn zoon Royce de Vries. In het boek lees je stukken uit het logboek, maar ook stukjes uit het dagboek van Royce, de verhalen lopen vaak samen en je leert meer over het gezin weten. Het boek beschrijft familiebanden, loyaliteit en verlies en is een ontroerend verhaal.     

Mijn verhaal – Michelle Obama 

In dit boek van Michelle Obama beschrijft ze precies haar opkomen, de beginjaren van haar huwelijk en hoe ze het evenwicht tussen werk en gezin probeert te vinden. Er staan boeiende gesprekken met haar man, Barack Obama, in het boek over de verkiezingen van het presidentschap en over de campagnes. Het boek is geschreven met een enorme openheid en een oog voor humor waardoor het heel makkelijk wegleest. Ze praat over haar familie in het Witte huis en hoe zij de eerste Afrikaans-Amerikaanse first lady was en hoe dit allemaal effect op haar en haar gezin had. Veel mensen denken echter dat dit boek leuke roddels zal geven over het witte huis en Barack Obama, maar die mensen moeten we teleurstellen. Dit is niet zo. Het boek volgt Michelle Obama haar jeugd en leven.

Terug naar home