Sijbolt Noorda
Van de redactie
---
Jeroen Hopster
Stephen Jay Gould: de evolutie van een iconoclast
Jeroen Hopster wint de ABG VN Essay Prijs 2013
---
Het zelfreinigend vermogen van de wetenschap
Nieuwe regels voor wetenschappelijke integriteit?
---
Willem Koops
Zijn wij allemaal Diesjes?
Diederik Stapels dubbelzinnige mea culpa
---
Hélène Gelèns
marsmanvariaties I
Gedicht
---
Op Andermans Erf Series
Homo homini lupus?
Onbaatzuchtig gedrag bij dieren en mensen
---
Geertje Dekkers
De archeologische kalender uitgerekt
Een nieuwe standaard voor koolstof-14-datering
---
Pepijn Corduwener
De queeste naar legitieme autoriteit
Een politiek portret van de twintigste eeuw
---
Piet Schrijvers
Lucretius in vroegmodern Italië
Een nieuwe held van de moderne tijd?
---
Juryrapport ABG VN Essayprijs
---
Ben de Pater
Werelden van verschil
 
‘Wetenschap is tegenwoordig een bikkelhard bedrijf, waarin ernst en waarheidsliefde niet half zo veel waard zijn als strategisch gedrag.’
Citaat uit ABG 97In ABG #97 bespreekt Jeroen Hopster, winnaar van de ABG VN Essay Prijs 2013, de carrière van paleontoloog Stephen Jay Gould. Zijn leven lang vocht Gould tegen ingesleten vooroordelen in de evolutiewetenschap. Ironisch genoeg vormde dat streven een vooroordeel in zijn eigen denken: Gould zag revoluties waar die voor anderen verborgen bleven.


Willem Koops over het mea culpa van Diederik Stapel. Frank Miedema, Jan P. Vandenbroucke en Herman Paul bespreken het rapport van de commissie-Schuyt en discussiëren over zorgvuldigheid en integriteit in de wetenschap. En Piet Schrijvers laat zien dat Stephen Greenblatts visie op het ontstaan van de moderne tijd misschien wat nuancering behoeft.


Redactioneel door Sijbolt Noorda. Een nieuwe politieke ideeëngeschiedenis van Europa in de twintigste eeuw wordt besproken door Pepijn Corduwener. Nieuw gedicht van Hélène Gelèns. Hans van der Plicht vertelt over een nieuwe standaard voor C-14-dateringen. En Ad Vingerhoets, Willem Trommel, Frans Hindriks en Peter Timmerman bespreken lovend maar kritisch Frans de Waals ideeën over empathie.


De ABG biedt een extra service voor lezers. Alle besproken boeken zijn, mits leverbaar, rechtstreeks te bestellen via deze site en verkrijgbaar bij Athenaeum Boekhandel te Amsterdam. U vindt de bestelbare boeken bij het desbetreffende artikel via Inhoud ABG.

Sinds maart 2013 verschijnt de ABG niet meer, en is het niet meer mogelijk een abonnement af te sluiten. Neem met vragen contact op met abonnementen@aup.nl.

Open Access
De ABG is een Open Access tijdschrift. U kunt alle artikelen op de website kosteloos downloaden en vrij gebruiken in het onderwijs. Gelieve bij bronvermelding de volgende gegevens te vermelden: auteursnaam, nummer waarin het artikel is gepubliceerd en de uitgever Amsterdam University Press.